Google Reklamlarından verim almanın 6 altın kuralı [Google’da Kendiniz Reklam Verirseniz neler olabilir?]

Google Reklamları ile yeni müşteriler edinmek artık bilinen bir şey. Google Reklamlarınız bir Digital Reklam Ajansı tarafından yönetilmiyorsa, yani Google Reklam Yönetimi Hizmeti almıyorsanız, lütfen bu yazıyı dikkatli okuyunuz. Google Reklamlarını kendi yöneten kişi ve firmalar için, bu yazı altın kurallar içermektedir.

Google’da metin reklam ve görsel reklam, yani resim reklam formatında reklamlar verebiliyorsunuz. Banner Reklam diye de bilinir ancak görsel reklamlar bununla sınırlı değildir. Bu yazımızın içeriği metin reklamlar ile ilgili olacaktır.

  1. Google’da vereceğimiz reklamlar nerede görünecek, reklam vermeden önce öncelikle buna karar vermeliyiz. Google Reklam Paneline detaylı bir şekilde bakalım.
Google Arama Ağı Reklam Paneli
Google Arama Ağı Reklam Paneli

Google Adwords’de hesap oluşturmak, yani reklam panelini oluşturmak bu yazımız konusu olmadığından, bu bölümleri geçtik. Ancak bilmeyenler için söyleyelim.

https://adwords.google.com internet adresi üzerinden kayıt olarak, kendinize bir google reklam hesabı oluşturabilirsiniz. Google Adwords reklamları denen şey bu. Mümkün olduğunca teknik terimler kullanmadan izah etmeye çalıştığımız için, google reklam hesabı diye ifade ettik.

Google Reklam bütçeniz kayda değer bir bütçe ise yada profesyonel biri tarafından reklamlarınız yönetilsin istiyorsanız, ciddetle bir digital reklam ajansı ile çalışmanızı tavsiye ediyoruz. Bu yazımız google reklamlarını kendileri yayınlanmayı kısaca yönetmeyi tercih eden kişiler içindir. Bu açıdan birçok teknik ayrıntıdan bahsetmeden sadece sizlere genel mantığı izah etmeye çalışacağız.

Sınırlı bir bütçemiz olduğunu varsayarak bu reklam klavuzu hazırlanmıştır. Biz Google aramalarında çıkacak metin reklamları ile ilgilendiğimiz için, Yalnızca Arama Ağı seçeneğini işaretliyoruz. Arama Ağı İş Ortaklarını dahil et seçeneğinde bulunan işareti kaldırıyoruz. Bu ne işe yarıyor izah edelim. Google Özel Arama Ağı kapsamında, kişiler isterlerse kendileri de arama motoru kurabiliyor örnek abc gibi bi site var, aynı google gibi arama motoru, ancak deneyimlerimize göre, bu tür sitelerden gelen tıklama kalitesi düşük veya kullanıcılar kendileri reklamlara tıklayabiliyor buda panelinizde tıklama olsa bile, size gelen bir arama olmadığı için, geri dönüşüm oranı düşük oluyor.

Bu nedenle kapalı kalmasını yani çentik işaretini kaldırmanızı tavsiye ediyoruz. Geniş bütçesi olan kullanıcılar için açık ta kalabilir. Bu ayarın yapıldığı kısım, resimde görüldüğü gibidir. Tabiki hepimiz reklam verdiğimizde, aranmak, yeni müşteriler bulmak, bir ürün veya hizmet satmak isteriz. Bizimde ilk amacımız bu olduğu için, biraz cimri davrandık.

Google Arama Ağı İş Ortakları
Google Arama Ağı İş Ortakları

2. Google Arama Ağı ortaklarına ihtiyacımız var mı, buna karar vermeliyiz.

Yukardaki resimde görüldüğü, Arama Ağı İş Ortaklarını dahil et seçeneğinde bulunan çentik işaretini kaldırdık. Gelelim reklam bütçemize ve onu nasıl kullanacağımıza, öncelikle google reklamlarındaki basit alt yapıyı basit anlamda izah edelim.

Google Kampanya
Google Kampanya

3. Google Kampanyaları, Reklam Grupları ve Reklamlarını günlük bütçemize göre nasıl belirleyeceğimiz çok önemli.

Google’da kampanya oluşturduk diyelim. Peki kaç kampanyaya ihtiyacımız olacak. Bu sorunun cevabını vermek için, öncelikle sistem hakkında bilgimiz olmalı. Google’dan birden fazla kampanya oluşturabilirsiniz. Kampanyaların içine birden fazla Reklam Grubu açabilir ve bu reklam gruplarının içine birden fazla reklam metni ekleyebilirsiniz.

Kampanya Reklam Grubu Reklamlar
Kampanya Reklam Grubu Reklamlar

Eğer tüm reklam grupları aynı günlük bütçeyi kullanacak ise, tek bir kampanya açmanız yeterlidir. Örnek 120TL günlük bütçemiz var ve yukarıdaki şekilde anlatıldığı gibi, bir kampanya oluşturduk ve içine de 6 tane reklam grubu ve her reklam grubuna da dönüşümlü yayınlanmak üzere ikişer reklam metni ekledik diyelim. Bu mantıkla her bir reklam grubu için 20TL günlük bütçemiz var demektir. Ancak bir reklam grubu içinde bulunan bir reklam metni fazla tıklama alırsa, yani 20TL’yi aştığı zaman durmaz ve diğer reklam gruplarının bütçelerini kullanmaya devam eder.

Gün bitince reklamlarınız adil bir şekilde dağılmadığı için, diğer reklam grupları içindeki reklamlarda kapanır, çünkü kampanya sayınız 1 ve tüm reklam grupları aynı kampanya bütçesini kullanıyor. Eğer 6 tane kampanyanız ve içlerinde birer adet reklam grubu olsa idi ve her kampanya için, 20TL günlük bütçe belirlemiş olsaysınız, bir reklam grubu 20TL günlük bütçeye ulaştığında, diğer reklamlarınız kapanmayacak sadece bütçesi biten reklam kapanacaktı. Diğer 5 reklam kampanyanız yayınlamaya devam edecekti. Arzu ederseniz, limiti aşan kampanyanızı sadece o güne mahsus günlük bütçesini yükseltebilir, daha sonra yine eski değerine getirebilirsiniz. Bu şekilde her reklam birbirinden bağımsız hareket eder ve size daha etkin bir yönetim sağlar. Ancak sizin için o reklamın yada bu reklamın yayınlanması önemli değil ise, sadece çeşitlilik olsun diye ayrı ayrı reklam grupları yapmış iseniz, bütçe ile ilgili bir sorunuz yoksa, tek kampanya da kullanabilirsiniz.

Bununla birlikte ayrı reklam grupları oluşturmak, her biri birbirinden bağımsız olduğu için, farklı anahtar kelimede farklı reklam gösterme gibi imkanlar tanıdığı için, daha yararlı olabilir. Bu nedenle bir kampanyanız olsa bile, farklı reklam grupları oluşturmak bazen faydalı olacaktır. Çünkü her reklam metni için ayrı ayrı anahtar kelime belirleyebilir. Anahtar kelimeye göre farklı bir reklam içeriği gösterebilirsiniz.

4. Anahtar Kelimeleri nasıl belirleyeceğimiz, gereksiz aramaları arttırabilir veya azaltabilir.

Verimli bir reklam kampanyası için, anahtar kelime eşleme seçeneklerini çok iyi anlamalıyız. Eğer bu konuda yeterli bilgimiz yok ise, istemediğimiz bir sürü gereksiz arama alırız, paramızda kısaca boşa gitmiş olur. Yanlış anahtar kelime eşleme seçeneği seçersek, başımıza neler gelir, bi bakalım.

Adwors Yardım bölümünde konuyla ilgili şu bilgi veriliyor.

“Anahtar kelime eşleme türleri, Google’daki hangi aramaların reklamınızı tetikleyebileceğini kontrol etmenize yardımcı olur. Reklamınızı geniş bir kitleye göstermek için geniş eşleme seçeneğini veya belirli müşteri gruplarına odaklanmak için tam eşleme seçeneğini kullanabilirsiniz. “

Anahtar Kelime Eşleme seçeneklerini izah ettikten sonra, ne demek istediğimizi çok iyi anlayacaksınız.

Geniş Eşleme

Google reklam panelinize bir anahtar kelime eklediğinizde varsayalın anahtar kelime eşleme türü geniş eşlemedir.

Örnek Anahtar Kelime : kadın şapkaları

Anahtar Kelime Geniş Eşleme

Anahtar Kelime Geniş EşlemeGoogle reklam panelinizden bu şekilde anahtar kelime girişi yaparsan ne olacak bakalım. Aşağıda google da yapılan örnek aramayı görüyorsunuz.

Google Arama Reklam Metni
Google Arama Reklam Metni

kadın şapkaları olarak anahtar kelime girmiştik hatırlarsanız, ancak bayan şapkaları satın al yazınca reklam metni yayınlandı. Bunun sebebi, geniş eşleme ile anahtar kelime belirlendiğinde, reklamlar yazım yanlışı, eş anlamlı kelimeler, alakalı aramalar ve diğer alakalı varyasyonları içeren aramalarda gösterilebilir.

Geniş eşlemede sadece bir kelimeden reklamınız tetiklenebilir, bu nedenle anahtar kelime daha geniş kitleye gösterilir ancak bu mod da sizin işinizle birebir ilgili olmayan alanlar içinde reklam gösterileceği için, ilgisi olmayan, gereksiz arama alma olasılığınız artmaktadır. Bu nedenle geniş eşleme yerine, geniş eşleme düzenleyici modu kullanarak, anahtar kelimelerinizi eklemenizi öneriyoruz.

Geniş eşleme düzenleyici

Geniş eşlemeli bir anahtar kelimeyi değiştirmek için artı işareti ekleyebilirsiniz. (örneğin +anahtar kelime). Reklamlar, değiştirilmiş geniş eşlemeli anahtar kelimeleri (veya yakın varyasyonları, ancak eş anlamlıları değil) herhangi bir sırada içeren aramalarda gösterilebilir.

Sembol: Artı işareti, örneğin +anahtar kelime

Örnek anahtar kelime: +kadın +şapkaları ( reklam paneline girilen anahtar kelime )

Örnek arama: kadınlar için şapka

örnek arama yapıldığında, reklam metniniz yayınlanacaktır.

Sıralı eşleme

Reklamlar, bir kelime öbeğiyle eşleşen veya söz konusu kelime öbeğinin, öncesinde ya da sonrasında ek kelimeler bulunan yakın varyasyonlarını içeren aramalarda gösterilebilir. Ancak, kelime öbeğinin ortasına bir kelime eklenmesi veya kelime öbeğinin içindeki kelimelerin herhangi bir şekilde yeniden düzenlenmesi durumunda reklamlar gösterilmez.

Sembol: “anahtar kelime”

Örnek anahtar kelime: “kadın şapkaları”

Örnek arama: kadın şapkaları satın al

Tam eşleme

Reklamlar, tam terimle eşleşen veya tam terimin yakın varyasyonları olan aramalarda gösterilebilir. Yakın varyasyonlar, anlam değişmiyorsa kelimelerin yeniden sıralanmasını ve yardımcı kelimelerin eklenmesini veya çıkarılmasını (edat, bağlaç, tanımlık ve aramanın amacını etkilemeyen diğer kelimeler) da içerebilir.

Sembol: [anahtar kelime]
Örnek anahtar kelime: [kadın şapkaları]
Örnek arama: kadınlar için şapka

Negatif eşleme

Reklamlar terimi içermeyen aramalarda gösterilebilir. Yani, beyzbol şapkası satmayan bir şapka şirketiniz varsa, reklamlarınızın beyzbol şapkası arayan kullanıcılara gösterilmemesi için “-beyzbol şapkası” negatif anahtar kelimesini ekleyebilirsiniz.

Sembol: -anahtar kelime
Örnek anahtar kelime: -beyzbol şapkaları
Örnek arama: kadın şapkaları

NOT: Bu örnekte, reklamlar “kadın şapkaları” için yapılan aramalarda gösterilir ancak “beyzbol şapkaları” için yapılan aramalarda gösterilmez.

Önemli Bilgi

Anahtar kelimeler büyük/küçük harfe duyarlı değildir. Bu, anahtar kelimelerin küçük veya büyük harfle yazılmış olmalarına bakılmaksızın eşleştirileceği anlamına gelir. Örneğin, anahtar kelime olarak hem “kadın şapkaları”, hem de “Kadın Şapkaları” girmenize gerek yoktur. Sadece “kadın şapkaları” her ikisini de kapsayacaktır.

Sonraki bölümlerde öğreneceğiniz gibi, sembollerin AdWords’de özel anlamları olduğundan, bunları kullanmaktan genellikle kaçınmalısınız. Ayrıca, anahtar kelimeler standart olmayan karakterler içeremez. Örnek: ! @ % , *

Anahtar kelime eşleme türlerini, Arama Ağı’nda reklamları yayınlanan kampanyalarda kullanabilirsiniz. Görüntülü Reklam Ağı’nda anahtar kelimeler varsayılan olarak geniş eşlemeli kabul edilir.

Arama Terimleri

Arama Terimleri
Arama Terimleri

Arama terimleri raporu sayesinde, kullanıcıların Google Arama’da ve diğer Arama Ağı sitelerinde girdikleri, reklamınızı tetikleyip tıklanmasına yol açan gerçek aramaları görebilirsiniz. Anahtar kelime eşleme türlerinize bağlı olarak bu liste, anahtar kelimelerinizle tam olarak eşleşenlerin dışında terimler içerebilir.

Bu nedenle düzenli aralıklar ile, Arama Terimleri bölümünü kontrol etmenizi ve kullanıcıların yaptıkları gerçek aramaları inceleyerek, anahtar kelimelerinizi gözden geçirmenizi, ekleme ve çıkarma yapmanızı öneriyoruz. Bu da google reklam hesabınızın sürekli kontrol edilmesi gerektiğinin bir göstergesidir.

Yakın anahtar kelime varyasyonları ile ilgili google tarafından yayınlanan yardım metni ise şöyle ;

Potansiyel müşterileri kaçırmamanız için reklamlarınızın alakalı aramalarda gösterilme olasılığını en üst düzeye çıkarmak amacıyla reklamlarınız, sıralı eşlemeli ve tam eşlemeli anahtar kelimelerinizin yakın varyasyonlarında da gösterilir. Yazım hataları, tekil ve çoğul kullanımlar, baş harflerle oluşturulmuş kelimeler (akronimler), kökten türetilmiş varyasyonlar (mevsim ve mevsimlik gibi), kısaltmalar ve aksan işaretleri yakın varyasyonlardır. Bu nedenle yakın varyasyonları ayrıca anahtar kelime olarak eklemeye gerek yoktur.

Örneğin, “çocuk bisikleti” şeklinde sıralı eşlemeli bir anahtar kelimeniz varsa, kullanıcılar “çocuk bisikleti” veya “çocuk bisikletleri” terimleriyle arama yaptığında da reklamınızın gösterilmesini istersiniz.

Sıralı ve tam eşlemeli anahtar kelimelerinizin yakın varyasyonlarında reklam göstersek de bu eşleme türlerinin geniş eşlemeye ve geniş eşleme düzenleyiciye göre daha fazla kontrol sağladığını unutmayın. Bunun nedeni, geniş eşlemeli ve geniş eşleme düzenleyiciyle oluşturulan anahtar kelimelerin, yakın varyasyon sayılmayan eş anlamlı kelimeler ve alakalı aramalar için de reklam göstermesidir.

Uygulama yükleme kampanyalarında anahtar kelime eşleme türlerinizden bazılarının kapsamını uygulamalara özgü yöntemlerle genişletebiliriz. Bunun nasıl olabileceği aşağıda anlatılmıştır:

Tam eşlemeli ve sıralı eşlemeli anahtar kelimelerde, arama terimlerinin hedeflenen anahtar kelimelerinizle daha iyi eşleşmesi için terimlerde küçük değişiklikler (“uygulama” kelimesini eklemek veya kaldırmak gibi) yapabiliriz.

Geniş eşlemeli anahtar kelimelerde, hedefleme hassasiyetini ve erişimi iyileştirmek için uygulama kategorisi bilgilerinden yararlanabiliriz.

5. Reklamlarınız nerede gösterilecek, belirli bir ilde mi yada tüm Türkiye’mi? Dünyanın her yerinde, farklı dillerde reklam yayınlamanız da mümkündür.

Örneğin sadece istanbul’da hizmet veren bir firma iseniz, reklamlarınızın sadece istanbul’da bulunan kullanıcılara gösterilmesini isteyebilirsiniz. Yada tüm Türkiye’de reklam vermekle birlikte, belirli illeri hariç tutmak isteyebilirsiniz. Bu reklam verimliliği için gerçekten önemli çünkü. Çünkü belirli bölgede hizmet sunuyorsanız, diğer bölgelerden sizi arayan olsa bile, o kişilere ürün veya hizmet sunmadığınız için, reklam bütçeniz verimsiz kullanılmış olacak ve reklam geri dönüşüm oranı çok düşük olacaktır. Müşteri kazanamadığınız içinde mutlu olmayacaksınız.

Reklam Yeri Belirleme
Reklam Yeri Belirleme
Google Reklam Yeri Belirleme ve Hariç Tutma
Google Reklam Yeri Belirleme ve Hariç Tutma

Google reklam panelinizde, reklamların nerede çıkacağı veya hangi bölgelerde gösterilmeyeceği hakkında çok detaylı bir tercih yapabileceğiniz, seçenekler vardır.

Google Reklam Yer hedefleme

Reklamlarınızı seçili bir coğrafi yerdeki müşterilere göstermenize yardımcı olan bir ayardır.

Her bir reklam kampanyası için, reklamınızın gösterilebileceği yerleri seçebilirsiniz. Ardından yer hedefleme, reklamlarınızın bu yerlerdeki kullanıcılara görünmesini sağlar.

Yer olarak ülkelerin tamamını, bir ülke dahilindeki şehirleri veya bölgeleri, hatta bir yer belirlenen bir merkezin etrafında çizilen bir daireyi bile seçebilirsiniz. Ayrıca AdWords, hedeflemeyi tercih edebileceğiniz alakalı yerler de önerebilir.

6. Google Reklamlarınızın hangi günlerde, hangi saat aralığında açık kalacağınızı belirleyebilirsiniz.

Eğer işletmeniz belirli saatlerde açık ise, 24 saat reklamlarınızın açık olması doğru olmayabilir. Bu nedenle müşteri taleplerine etkin cevap verebileceğiniz gün ve saatlerde reklamlarınızın açık olması daha verimli bir kampanya ve reklam deneyimi yaşamanızı kolaylaştıracaktır.

Reklam Zaman Planlaması
Reklam Zaman Planlaması

Reklamınızın müşteriler tarafından yapılan her çevrimiçi aramada gösterilmesini isteyebilirsiniz. Veya reklamınızın yalnızca belirli günlerde ya da müşteri sorgularını yanıtlamaya hazır olduğunuz iş saatleri içinde gösterilmesini istiyor da olabilirsiniz. Reklam Zaman Planlamasının amacı budur.

Ayrıca reklamınızın belirli bir tarih aralığında yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Yani reklamlarınız için reklam başlangıç tarihi ve reklam bitiş tarihi belirleyebilirsiniz. Belirdiğiniz tarihde reklamınız otomatik olarak sonlanacaktır.

Google Reklam Panelinizde bu 6 altın kural kadar önemli birçok ayar bulunmaktadır. Bu nedenle, google reklam yönetiminizin bir profesyonel tarafından yönetilmesi, reklam verimliliğini arttırabilir.

Google Reklam Paneliniz üzerinden ayar yapabileceğiniz diğer hususlardan bazıları ;

  • Reklamınızın hangi cihazlarda yayınlanabileceğini seçebilirsiniz, bilgisayar, cep telefonu vb.
  • Cihazlara göre, her anahtar kelime için farklı tıklama maliyeti belirleyebilirsiniz
Google Reklam Cihazlar
Google Reklam Cihazlar
  • Reklam metinlerinize farklı reklam uzantıları ekleyebilirsiniz

Reklam Uzantıları, ek bilgilerle reklamınızın kapsamını genişleterek kullanıcılara işletmenizi seçmeleri için daha fazla sebep verir. Reklam Uzantıları, genelde reklamların tıklama oranını yüzde birkaç puan artırır. Uzantı biçimleri arasında arama düğmeleri, konum bilgileri, web sitenizin belirli bölümlerine yönlendiren bağlantılar, ek metin ve benzerleri sayılabilir.

Reklam Uzantıları Nasıl İşlemektedir?

AdWords metin reklamlarınızın performansını en üst düzeye çıkarmak için Google’da yapılan her arama karşılığında hangi uzantıların gösterileceğini seçer. Bu nedenle işletme hedefinizle alakalı tüm uzantıları kullanmak iyi bir fikirdir.

Uzantılar reklamınıza daha fazla içerik katarak reklamınızın arama sonuçları sayfasında daha görünür ve belirgin olmasını sağlar. Başka bir deyişle reklamınızdan daha fazla değer elde edebilirsiniz. Uzantılar genelde aldığınız toplam tıklama sayısını artırır ve kullanıcılara sizinle etkileşime geçebilecekleri haritalar veya arama gibi ek yollar sunar.

Manuel olarak bilinen birçok uzantı türü için az da olsa kurulum işlemi gerekir. AdWords’ün performansınızı iyileştireceğini öngördüğü bazı uzantılar otomatik olarak eklenir. Bu uzantılar otomatiktir. Otomatik uzantılar için kurulum gerekmez. Dolayısıyla manuel uzantı oluştururken sunulan seçenekler arasında yer almazlar.

Bu yazıdan yer alan içeriklerden bir kısmı, Google Adwords Yardım sayfalarından alınmıştır. Bu nedenle bazı bölümler  teknik kelimeler içermektedir.

Eğer Google Reklamları ile ilgili, daha detaylı bilgi almak isterseniz,

https://support.google.com/adwords#topic=3119071 linkini ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.

Teknik doküman okumaktan sıkılıyorsanız yada bunun için yeterli zamanınız yoksa, Google Reklam Yönetimi Hizmeti sunan bir Digital Reklam Ajansı ile çalışmanızı tavsiye ediyoruz. Digital Reklam Ajansları, reklam yönetimleri için belirli bir hizmet bedeli almaktadır. Google Reklam Yönetimi Hizmet Bedelleri reklam ajanslarına göre değişiklik gösterebilir.

Verdiğimiz bilgiler, google reklamları ile ilgili bir fikir edinmenizi sağladıysa veya bu yazı içeriğini beğendiyseniz, aşağıda belirtilen sosyal medya linklerini kullanarak, bu yazıyı beğenebilir veya sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.

En Uygun Teklif Grubu

Telefon : 0216 640 27 55

Gsm No : 0533 690 0 357

Web        : www.enuygunteklif.com

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın