Yeraltı Suları ve Kaynaklarının Önemi

Yağışlarla yeryüzüne inen suların bir kısmı akışa geçer, bir kısmı buharlaşır, bir kısmı bitkiler tarafından tutulur ve bir kısmı ise toprağa sızar. Yeraltı sularının oluşabilmesi için yüzeysel suların yeraltına sızması gerekir. Yeraltına sızan sular geçirimsiz bir tabaka üzerinde birikir ve yeraltı sularını oluşturur.Yeraltı sularını taşıyan tabakalara akifer adı verilmektedir.Yeraltı sularının kendiliğinden yeryüzüne çıkmasına ise kaynak denir.

Suların yeraltına sızmasını etkileyen faktörler:

1.Arazinin geçirimlilik derecesi

2-Yağış miktarı

3-Yağışın şekli

4-Sıcaklık ve buharlaşma,

5-Arazinin eğimi

6-Bitki örtüsü

Yeraltı sularını besleyen kaynaklar:

1-Yağışlar

2-Akarsular ve göller

3-Eriyen kar ve buz sularıdır.

Yeraltı suları kayaların çatlaklarından veya tabakaların yamaç, vadi, faylar tarafından kesildiği yerlerden, ya da çeşitli şekillerde insanların açtığı kuyulardan yeryüzüne çıkar. Yeraltı sularının kendiliğinden yüzeye çıktığı yerlere de kaynak denir.
Kaynak sularının kalitesi, suyun geldiği yerdeki kayanın kimyasal özelliğine bağlıdır. Silisli kayalardan çıkan kaynak suları, çözünmüş kireç içermediği için içme suyu olarak kullanılmaya uygundur.
Kireçli arazilerden çıkan kaynak suları kireçli, jipsli arazilerden çıkan kaynak suları acı olduğu için içme suyu olarak kullanılmaya elverişli değildir.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın