Adını su kemerlerinden alan Rum kahvesi bilinen adı ile “Kahvehane ” Kemerburgaz’ ın merkezinde bulunuyor. Bizans, Roma ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma olan bu kemerler zamanında Konstantinpolis’e su getiren kemerlerdir. Su ihtiyacı artan şehrin su ihtiyacını karşılamak için Mimar Sinan hem kemerleri elden geçirip, tamir etti hem de yeni kemerler inşa etti. İsmini bu kemerlerden alan Kemerburgaz önceleri bir Rum köyüymüş. Yakın çevresinde bulunan Göktürk kemerlerin yapımın da kullanılan demircilerin yaşadığı bir Müslüman yeriydi. Bu köyde 1605 yılında yapılan tarihi cami Kemerburaz’ın hemen yanı başında Göktürk’ün merkezinde bulunmaktadır.
Kemerburgaz’da su kaynaklarının çok bol olduğu ve mükemmel verimli topraklara sahip olan Rumlar ipek böcekçiliği yapıyorlardı. 1924 yılında yaşanan mübadeleye kadar bu şekilde devam etti. Müdahale zamanı Selanik Karacaova’dan gelen Müslüman halk gemiyle önce Bandırma’ya sonra Rum Kahvesine götürüldüler. Oradan da Kemerburgaz’daki bu küçük Rum köyüne gönderildiler.
Gelen halk biraz yanıp yakılmış evlerde yaşadılar. Devlet her aileye yaklaşık bir dönüm arazi verdi. Daha önceleri tarım işi yapan halk burada da o işi yapmaya devam etti. Günümüze kadar gelmeyi başarmış ender yapılardan olan “Kahvehane ” gidenlerin bıraktığı, gelenlerin de sahiplendiği bir mekan.
Rumların yarı müzikhol yarı kafe olan yerlerini bir çok yerde görmekteyiz. Bu da onlardan sadece biri. Cunda’da, Ayvalık’ta ya da İzmir’deki örneklerden bir tanesi. Ahşap olarak yapılmış olan kahvenin iç tavanında görkemli bir göbek ve kenarlarda harika süslemeler mevcut. Rum mimarisini taşıyan kahvenin ocağı kullanışlı, sıcak ve sevimli.. Küçük bir yer olmasına karşın, ustaları tarafından mümkün olduğunca kullanışlı bir o kadar da gösterişli yapılmış. 1924 senesinden bu yana da kullananlar çok fazla bozmadan günümüze kadar gelmesini sağlamışlar.
1969 senesinde kahveyi Cemal Yeter ile oğlu Yavuz Yeter satın alır. Kahvenin duvar bölümünde asılı duran siyah beyaz resim Cemal Yeter ile oğlunun resmidir. Şu an kahvehanenin işletmesini Yavuz Yeter yapmaktadır. 2007 yılında kahveyi iyi bir restorasyondan geçiren Yavuz Yeter tarihi yapının bozulmamasına da dikkat etmiş.
1970’li yıllarda buranın ilk sahibi olan Rum gelmiş ve Cemal Yeter’le sohbet etmiş. Rum sahibi eski günlerinden bahsetmiş, burada yemek yiyip içtiklerini, müzik eşliğinde eğlendiklerini anlatmış. Bugün Kahvehane’de canlı müzik eşliğinde eğlenenler yok. Fakat yine de sürekli ziyaret edenleri var.
Genelde yerli halk , Göktürk’teki ofis çalışanları Kemerburgaz’a manda sütünden yapılmış yoğurt, odun ateşinde pişirilen tulumba tatlısı, kaymak, bol köpüklü kırk yıl hatırı olan kahve, deminde tavşan kanı bir çay veya turşu almaya gelenler uğramakta. Önceleri küçük şirin bir köy olan Kemerburgaz şimdilerde büyük bir yerleşim bölgesi oldu.
Adres: Mithatpaşa Mahallesi, İstanbul Cd. No:84, 34075 Eyüp/İstanbul
Kemerburgaz Rum Kahvesini gezmek için aracınız yoksa sarıyer kiralık araç ile iyi bir araç kiralayıp, Rum Kahvesi ve diğer Kemerburgaz’ın gezilecek diğer yerlerini de rahatlıkla gezebilirsiniz.
İlk Yorumu Siz Yapın