Kız Kulesi Üsküdar’da, Salacak’ın 150-200 metre açıklarında bulunmaktadır. Kız Kulesinin tam olarak ne zaman yapıldığı ile ilgili kesin bir bilgi yoktur. M.Ö 341 yıllarda yapıldığı rivayet edilmektedir.
Eskiden ismi Damalis ve Leandros olarak bilinen Kız Kulesinin bu isimleri nereden geldiği araştırıldığında Damalis ismi, zamanın Atina kralı Kharis’in karısının ismi olduğu bilinmektedir. Karısı ölünce bu kuleye onun ismi yani Damalis adı verilmiştir. Bizanslılar zamanında Arcla olarak da anılmıştır.
İstanbul’un fethinden sonra mevcut kule yıkılır ve yerine ahşap kule yapılır. 1719’da çıkan bir yangın sonucu bu kule kül olup yanar. 1725 yılında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa (şehrin Başmimarı) tarafından kâgir olarak yeniden inşa ettirilir. Kulenin üst kısmı değiştirilip, üst tarafına camlı bir köşk ve onun üzerine de kurşunla kaplı olan bir kubbe eklenir. Sultan II. Mahmut’un tuğrasını taşıyan bir kitabeyi ünlü hattat Rakim Efendi kule kapısının üzerindeki mermere yerleştirir. 1857’de Kule’ye yeniden fener ilave edilerek, 1920 senesinde fenerin lambası otomatik ışık sistemi ile aydınlatılır.
Kız kulesi tarih içerisinde bir çok amaç için kullanılmıştır. Savunma, fener, ticari gemilerden vergi toplama, 1830’daki kolera salgınında karantina hastanesi ve radyo istasyonu olmak üzere pek çok amaç için kullanılmıştır. Cumhuriyet’ten sonra bir süre deniz feneri olarak da kullanılan kule; 1964 Savunma Bakanlığı’na, 1982 Denizcilik İşletmeleri’ne devredilmiştir.
Kız kulesi 1995 yılında 49 yıllığına Hamoğlu Holding’e Turizm Bakanlığı tarafından kiralanmış ve Kule’nin restorasyon süreci bu şekilde başlamış oldu.
Kız kulesinin turizm sektörüne dönüştürülme fikri yeni değildi. Daha önce de 19. yüzyılda, kulenin konaklama ve yeme-içme bölümleri içeren bir yapıya dönüştürülmesi ile ilgili haberler çıkıyordu. Bir haberde, bir İngiliz’in, Kız kulesi’ni 12 yıllığına kiralamak istediğini, bu Bizans anıtını, restoranı ve kahvehanesi olan bir otele çevirmek olduğu bildiriliyordu.
Turizm Bakanlığı 16 Aralık 1993 tarihinde onayladığı 1/100 ölçekli “Kız kulesi Rövöle Projesi” esas alınarak, Kız kulesi Restorasyon Projesini başlattı. Tures Limited Şirketi tarafından Restaratör Yüksek Mimar Mehmet Alper’in başkanlığında Kız kulesi’nin ön projesi hazırlandı
Ön proje hazırlıklarında ilk başta kulenin ayrıntılı bir araştırması yapıldı. Üniversite arşivleri ve kütüphaneler başta olmak üzere ulaşılabilen tüm bilgiler elde edildi. Arşiv belgeleri, yazılı kaynaklar, eski fotoğraflar, gravürler, sözlü ve yazılı anlatımlar tek tek değerlendirilerek, aynı zamanda mevcut bilgiler korunarak mekana uygun işlevsel bir proje hazırlandı.
III No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun projeyi onayladıktan sonra, restorasyona başlanabilmesi için gerekli tüm izinler tamamlandı ve Kız kulesinin 3 Şubat 1998 yılında Yapı Ruhsatı alındı.
Eğer sizde Kız kulesinin tarihe eşlik eden mekanını görmek isterseniz, hiç vakit kaybetmeden gidin derim. Kız kulesinin içinde bulunan restaurantta dilerseniz yemek yiyin ya da bir kahve, çay içerek güzel bir akşam geçirin.
Adres: Salacak Mahallesi, Üsküdar Harem Sahil Yolu No:26, 34668 Üsküdar/İstanbul
Sizde Kız Kulesi’ni gezmek isterseniz istanbul tour firmasının düzenlediği turlara katılabilirsiniz.
İlk Yorumu Siz Yapın