Söğüt ağacının morfolojik özelliklerine baktığımız zaman tek bir pulla örtülmüş olan tomurcuklarının çoğunlukla sürgüne yatmış durumda olduğu görülür. Sürgünler üzerindeki sıralanışına bakıldığı zaman ise dizilişleri’nin çok sıralı sarmal, birkaç türünde de almaşık olduğu ve tepe tomurcuklarının da pseudoterminal olduğu görülmektedir. Ağacın yapraklarının parçalanmamış halde olduğu, sade olduğu ve uzun şerit halinde ya da eliptik yapıda olduğu görülür. Ayrıca kenarlarının tam ya da bezeli ve ince, kaba, dilimli dişli olduğunu söyleyebiliriz. Bu özelliklerinin yanı sıra yapraklarının genellikle kısa saplı olduğu ve büyük bir çoğunluğunun da kulakçıkları bulunduğu görülmektedir.
Söğüt ağacının faydalarına baktığımız zaman;
-ateşi düşürdüğü,
-ishali kestiği,
-kanamayı dindirdiği,
-mikropları öldürdüğü,
-iştah açtığı
-vücuda kuvvet verdiği görülmektedir. Bunların yanı sıra romatizma ağrılarına da iyi gelen ağacın mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olduğu, uykusuzluğu giderdiği, sinirleri yatıştırdığı, aybaşı kanamalarını düzenlediği görülmektedir.
Söğüt yaprağının soğuk suyla içildiği zaman gebeliği önlemektedir. Ayrıca söğüt yaprağının da ezilip siğilin üzerine 10 dakika hafif bastırılmak suretiyle temas ettirilmesi durumunda fayda ettiği görülmektedir. Söğüt ağacının dal kabuklarının, yapraklarının ve köklerinin kullanılması mümkündür. Kurutulmuş söğüt kabuğu ya da yaprağını haşlayarak hazırladığınız çayı içebileceğiniz gibi egzama gibi cilt hastalıkları için haricen kullanabilmeniz de mümkündür.
İlk Yorumu Siz Yapın