Sporcu İçecekleri Hakkında

Sporcu içecekleri hakkında yıllardır doğru bilinen yanlışlardan bahsedeceğiz bugün. Hani şu spor yapan insanların ellerinde gördüğümüz suluklar da neler var ve biz ne kadarını biliyoruz buyrun başlayalım.

Her sporcu içeceğinin de az miktarda da olsa tuz var bu yanlış!!!

Doğrusu Sporcu içeceklerinin içindeki sodyum sıvı emilimini ve içme arzusunu geliştirme açısından önemli bir rol oynar. Ayrıca uzun süren etkinliklerde ya da tuzlu terleyen kişilerde tuz kaybını gidermeye de yardımcı olur. Spor içeceklerinin içindeki sodyum,demir, süt, ekmek ve kahvaltı gevreği gibi yiyeceklerin sodyum içeriğine benzer.

Sporcu içeceklerinin çocuklar için uygun olmadığı konuşulur yanlış!!!

Doğrusu: Çocukların spor esnasında sıvı içmek akıllarına gelmediğinden az tüketirler. Bu durum ısı ile ilgili hastalıkların riskini artırabilir. Sporcu içeceklerinin egzersiz sırasında çocukların sıvı alımını geliştirdiği gösterilmiştir. Ancak çocuklar için uygun olduğu belirtilen sporcu içeceklerinin doktora danışılarak tüketilmesi önerilir.

Sporcu içeceklerinin sulandırılması gerektiği Buda yanlış!!!

Doğrusu: Hemen hemen tüm özel durumlarda, spor içecekleri her hangi bir şekilde sulandırılıp, seyreltilmemelidir. Çünkü bu, sporcu içeceğinin içeriğindeki mevcut karbonhidrat miktarını azaltır , sodyum konsantrasyonunu ve tadını değiştirir. Bu durumda sporcu içeceğinden beklenen yararlar sağlanamaz.

Sporcu içeceklerinin kalp miğde ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açtığı söylenir buda oldukça yanlış bilinen bir bilgidir.

Doğrusu: Sporcu içeceklerini egzersizden/spordan önce ya da mutlaka antrenman yaparken deneyin. Kendinize uygun, yararlı olan miktarı belirleyin. Yeterince spor içeceği tüketmemek ya da kısa sürede fazla tüketmek  (mide-bağırsak) rahatsızlığa neden olabilir. Ancak doğru miktarlarda sporcu içeceği tüketmek bu tür rahatsızlıklara neden olmaz. Problemleri minimuma indirmek için az miktarda sık sık içilmesi önerilir.

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın