Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Altın Öğütler

Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti Nedir ? Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulmalı ve Hangi Yollar İzlenmeli ? Tavuk Çiftliğinde Hijyen ve Bakım Nasıl Olmalıdır ?  Bu yazımızda Çiftlik Kurmanın ve Dikkat edilmesi Gereken Hususlara yer vereceğiz.

Günümüzde organik beslenmenin önemi bildiğiniz gibi son hızla yükselişe geçti gezen tavuk tüketimi gezen tavuk yumurtası derken insanlar kendi çiftliklerini kurmanın yollarını aramaya başladılar bu iş için çeşitli evraklar ve eğitimlerinizin olması gerekiyor elbette.

Çiftlik Kurmak istiyorsanız ve Bu bir Tavuk Çiftliği Olacak ise yumurta bırakan tavuklara sahip olmanız gerekiyor bu tavukların iki çeşidi bulunmakta en önemli ayrıntı da bu olsa gerek beyaz tavuklar beyaz Rhode ısland kırmızı tavuklar ise kahverengi yumurta bırakırlar. Bu tavukların bakımları  18 Haftalık olana kadar özenle yapılmalı tüm hijyen kurallarına uyulmalı son derece dikkatli sağlıklı yaşam koşulları sağlanmalıdır. Tavuklar genellikle 52 Haftaya ulaştığında tüy dökmeye başlarlar ve tüy dökme dönemlerinde yumurta bırakmazlar 110 haftaya ulaştıklarında ise artık pişirilme zamanı gelmiştir. Tavukların yumurtlama adetleri farklılık gösterir sağlıklı yaşam koşulları ve beslenmelerine göre haftada ortalama 4-5 adet yumurta alabilmeniz mümkündür.

Çiftliğinizi kurarken beslenme koşulları kullandığınız ekipmanlar ve malzemelere de ekstra önem gösterip her detayı önceden planlayıp ona göre hareket etmeniz gerekir. Tavukların cinsine göre yeme şekilleri olduğunu unutmamanızda fayda var örneğin  Rhode ıslan Kırmızı tavuklar Beyaz tavuklara göre çok daha fazla yem tüketir , Protein tahıl ve minerallerden oluşan yemler ile beslenirler.

Tavukların sağlıklı yaşam koşullarında büyüyüp yetişmesi işlerinizi daha da kolaylaştıracaktır bunun temel kuralı kümeslerinizin sürekli hijyen ve bakımının özenle yapılması ve kurallara uygun olarak temizlenmesi kafesiniz kompakt yani kullanışlı ve taşınabilir ise hayvanlarınızı otlaklara götürüp doğal olarak beslenmelerini de sağlayabilirsiniz gezen tavuk tan kasıt budur aslında kendi doğasında organik olarak beslenmiş kimyasal olarak şişirilmemiş tavuklara gezen tavuk denir biraz da gezen tavuk yumurtasının neden bu denli tercih edildiğine detay verecek olursak şöyle bahsedebiliriz

Gezen tavuk yumurtası, tavukların kümes veya kafes gibi kapalı ortam dışında dolaşıp doğal yollarla kendi yemini kendisinin bulup tükettiği ve güneş ışınlarını alarak doğal yaşam alanına uygun olarak yaşayan tavuklardan alınan doğal  olduğu söylenen yumurtalardır.

Günümüzde güvenerek bildiğimiz yerlerden  gezen tavuk yumurtasını bulmak malesef ki oldukça zor büyük şehirlerde  neredeyse imkansız, gezen tavuk yumurtası adı altında satılan bir çok firmanın ürünleri satışta, gezen tavuk yumurtası normal çiftlik üretimi yumurtaların neredeyse 2 katı fiyatına satışa sunulmaktadır.

Gezen tavuk yumurtası adı altında satılan ürünlerin bilinmeyen firmalardan alınmaması merdiven altı kimyasallar ile beslenmiş tavuklardan üretildiği iddaları göz önünde bulundurularak ticari çiftliklerde ki yumurtaları tercih etmek daha avantajlı neden mi? Yediği yemler bellidir bulunduğu ortamlar oldukça hijyeniktir ve aşıları zamanında yapılır düzenli olarak veteriner kontrollerinden geçerler yani daha güvenli olduğu durumlarda vardır.

Yumurtaları her yerde bulmanız mümkün özel dükkanlarda yol kenarlarında organik pazarlarda her yerde bulmanız mümkün elbette yalnız kahverengi yumurtaların fiyatları beyazlara göre daha pahalıdır.

Çiftlik kurmak sanıldığı kadar kolay bir işlem değil bunun için yeterli donanıma ve bilgiye sahip olmanız gerekmektedir bu işe kalkışmadan önce bir kaç adet tavuk alıp bakmaya başlayabilirsiniz hem ön hazırlık hemde gerçekten hazırmısınız bunun iş planı hakkında fikir sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.

İnsanların hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürmelerinin ilk şartı düzenli ve organik  beslenmedir. Bu tarz beslenme için ise özellikle hayvansal ürünlerin yeterli düzeyde tüketilmesi gerekir.

Diğer hayvansal yiyecekler gibi tavuk eti ve yumurtanın da insanın vücuduna ve zihinsel gelişimine katkıları anlaşıldıkça bu ürünlere olan talep bir hayli artmıştır. Hayvansal protein açığının kapatılabilmesi için hayvancılığın genel olarak geliştirilmesi gerekmekte olup, hayvancılık içerisinde tavukçuluğa özel bir yer ve önem verilmesi son derece önemlidir.

İyi bir kümes, hayvanlara uygun bir yaşam alanı oluşturacağından verimi doğrudan etkileyecektir. Bunun için uygun kümes donanımlarının seçimi önemlidir. Kümesinizin içerisinde bulunan en mühim ekipmanlardan biri de  yemliklerdir. Yemlikler farklı yapılarda ve farklı malzemelerden yapılır. Kümeslerde önemli olan, hayvan sayısı ve kümesin büyüklüğüne uygun sayıda yemlik bırakılmasıdır.

Sadece Bu kadar önlem yeterli değil elbette Yemliklerinizi seçerken dikkat etmeniz geren bir kaç husus var birazda onlardan bahsedelim.

  • Kolay temin edilebilir olmalı,
    Kurulumu ve toplanması kolay olmalı,
    Dayanıklı malzemeden yapılmış olmalıdır.
  • Yemlikler kolay doldurulabilir olmalı
    Kolay temizlenebilir olmalı
    Yem zayiatını asgari düzeyde tutabilir olmalı
    Yemlikler, içlerine hayvanların giremeyecekleri şekilde olmalı
  • Yemlikler, içlerine hayvanlar tarafından yataklık materyali bulaştırılmayacak şekilde olmalı
    Hayvanların rahatça yem yiyebilecekleri yükseklikte düzenlenebilmeli
    Maliyeti düşük olmalı

Yem Tavuk Yetiştiriciliği için bu işi yapan kişiye en çok masraf yapan giderdir. Bu nedenle en az maliyet ile zararı minumum seviyeye düşürmek ve yemlerin israf olmaması için en iyi kalitedeki yemlikleri tercih etmeniz gerekmektedir.

Günümüzde farklı istek ve ihtiyaçlara göre tasarlanmış çok farklı yemlik tipleri bulunmaktadır. Bu malzemelerin otomatik olanları hem iş gücünden tasarruf sağlar hem de yemi temiz ve taze özellikte kalmalarını sağlarlar fakat bu otomatik ekipmanların kullanılabilmesi için elektrik kesilmelerini göz önünde bulundurarak işletmenizde jeneratör bulundurulması zorunludur.

Otomatik olmayan yemliklerde var elbette genellikle daha küçük işletmelerin ve aile tipi kümeslerde tercih edilmekte. Basit yapılıdırlar Evlerde hobi olarak tavuk yetiştirenlerin kullandığı gibi eski bir kapta yemlik olarak kullanılabilir.

Bu yemliklerin diğer yemliklere göre dezavantajları vardır elle doldurulduğundan otomatik yemliklere göre daha fazla iş gücü gerektirir ve hayvanlar yemliğin içine girebildiklerinden yemin kirlenme olasılığı daha yüksektir. Avantajları da daha kolay temin edilip daha az maliyetli olmalarıdır.

Otomatik olmayan yemlikler Köşeli veya yalak , Tekne veya oluklu şeklindeki yemliklerdir.  Yukarıda da bahsedildiği gibi bu tarz yemlikler kullanılırken hayvanların içerisine girmeleri dezenfekte problemi yaşatacağını ve kullandığınız yemin zayi olmasına sebep olacağını göz ardı etmemekte fayda var.

Yuvarlak Yemlik;

Otomatik olmayan yemlikler genellikle plastik veya sacdan yapılmaktadır. Kullanımı oldukça basittir. Kümesteki hayvan sayısına göre belli aralıklarda kümes içine yerleştirilmeli tüm hayvanlarınızın sayısına göre temin edilmelidir. Yem haznesinin üzeri kapalıdır. Bu iyi bir özelliktir ve yem hayvanların içine girerek kirletilmesini engeller.

Yemlikler günün belli saatlerinde düzenli olarak temizlenmeli biten  yem yeme yerine yemin dolması sağlanmalıdır. Yem haznesi günde 1-2 defa kontrol edilir ve azalan yemliklere yem ilave edilir.

Yuvarlak yemlikler de ihtiyaç duyulan yemlik alanı daha azdır. Belirli yaş dönemleri için yuvarlak yemlikler de hayvan başına ihtiyaç duyulan yemlik alanı 2-4 cm kadardır.

Oluklu Yemlik:

Bu yemlikler genelde ince uzun olurlar ve el ile doldurulurlar. Oldukça basit yapıdadırlar ancak aynı anda birden çok hayvanın yemlenmesini sağladıkları için avantajlıdırlar. Bu tür yemlikler de hayvanların içine girerek zayiat olması engellemektedirler.

Köşeli yemlik:

Köşeli yemlikler de ise, çift rulmanlı orta göbek sistemli ve çelik döküm sağlam yapısıyla uzun ömürlü ve kolay hareket sistemiyle çalışırlar. Askı telinin desteği ile ağırlık merkezinden sağlıklı bir şekilde kaldırılır. Palet ile her yükseklikte uyum içinde çalışmaktadır. Toza, tüye ve çalışmasını engelleyici her türlü maddeye karşı korumalara sahiptir.

Yarı Otomatik Tavuk Yemlikleri de vardır bunlarda tavana askılı ip sayesinde asılır hayvanların beslenmesi sağlanır dolumu gün içerisinde belirli aralıklar ile el ile yapılmalıdır.

Askılı depolu yemlikler de 20-40 cm çaplı bir silindir yapı ile bu silindirin, üstüne oturduğu yine daire biçiminde derin bir tabla kısmı mevcuttur. Üstüne  konan yem, silindirin altı ile tabla arasındaki boşluktan aşağıya iner. Bu yem hayvanlar tarafından yenildiğinde seviyesi azaldıkça yemin akması da devam etmektedir. Gün içinde belirli aralıklar ile yem kontrolü mutlaka  yapılmalıdır. Yem bazen akmaz yemlik kısmında olmaz ise, temizliği yapılmalı silkelenmesi gerekmektedir bu işlemler yapıldıktan sonra akma devam edecektir. Bu yemlikler tavana iple asılırlar. Yem tükendikçe yem arabalarıyla yemlik doldurulur.

Yemliklerin size masrafı fazla değildir. Temini ve kullanımı kolaydır. Yemlikler diğer tiplerde olduğu gibi hayvan sayısına ve kümesin büyüklüğüne göre belli aralıklarda ve sayıda bırakılır. Genellikle 25-30 tavuk için 1 adet yemlik bırakılır.

Yemliklerin duruşu ayarlanmalı iplerin sağlamlığı sık sık kontrol edilmeli bakımları yapılmalıdır. Hayvanlarınız büyüdükçe askılı ipliğin boyu ayarlanmalıdır.

Otomatik yemlikler: Bu tür yemliklerin firmamız bünyesinde değişik türlerinin imalatı yapılmaktadır. Kafes ve yer sistemlerinde rahatlık ile kullanılabilirler Yemler yem deposu üzerinden yemliklere otomatik olarak dağılmaktadır.

Otomatik yemlikler, büyük işletmeler en ideal sistemdir. Sürekli olarak hayvanlarınıza taze su ve yem sağlanmasına yardım eder iş gücünü azaltır el ile müdahale gerektirmez dezenfekte kalması daha fazla hijyen açısından oldukça önemlidir.

Her yaş döneminde hayvanlara yeterli miktarda yemlik alanı sağlanmalıdır. 0-6 haftalık civciv büyütme döneminde, yemliklerde hayvan başına 5 cm yemlik alanı,7-20 haftalık dönemde 5-7,5 cm olarak hesaplanır. Uzun yemlikler de  ise yemliklerin her iki tarafı da kullanılabilir durumda ise oluk uzunluğu iki yemlik alanı oluşturacağından ona göre alan hesaplanması yapılmalıdır.

Otomatik Yemliklerin il maliyeti biraz fazladır o nedenle küçük işletmeler için çok doğru bir seçim olmayacaktır ancak ticari işletmelere büyük katkı sağlamaktadır. Bu Yemlikler de de Elektrik kesintilerine karşın koruma sağlanmalıdır jeneratör bulundurmak veya sık sık kontrol etmek yeterli olacaktır.

Tavukçulukta yemin lezzeti ve kalitesinin de bozulmaması gerekmektedir bunun için sürekli kontrol ve önem hijyen kalması açısından önemlidir. Hayvanların Yemlenme zamanları oldukça iyi ayarlanmalarıdır aksi takdirde yemlerin eksikliği hayvanları huzursuz edecektir. Güne başlarken mutlaka yemlikler doldurulmalıdır. Akşam üzeri yemlikler boşalacaktır hava kararmadan tekrar doldurmanız gece için hazırlık yapmanız gerekmektedir. Yemlik doldururken de dikkatli olunmalı aşırı konulan yem fazla kayba sebep olmaktadır.

Yemliklerin yapısı ve şekli yapılan yetiştiriciliğine göre değişir. Yumurta tavuğu yetiştiriciliği için kullanılan yemlikler değişiktir. Aynı zamanda etlik piliç yetiştiriciliği için kullanılan yemliklerde de değişiklik görülebilir.

Suluklar : Su olmazsa hayat olmaz. Nefes almak, gelişmek hatta üremek için bile tüm canlıların suya ihtiyacı vardır. Kümes hayvanlarında yaşanılan sağlık sorunlarının bir çoğu ya su eksikliğinden yada kullanılan suyun kirliliğinden kaynaklanır.

Yetiştirdiğiniz hayvanlara tercih ettiğiniz suyun kalitesiz olması bile onların yaşam standartını düşürür ve verimsiz olmalarına sebep olur suyunuzun her daim taze ve temiz kalması birinci kuraldır

Piliç, Civciv tavuk, horozlar, hindiler ve diğer canlılar tüm hayatları boyunca kesintisiz olarak temiz, taze içme suyuna ihtiyaç duymaktadırlar. Bir tavuk vücudunun %70 ile 85 ve bir tavuk yumurtasının %74 kadarı sudan ibarettir. Bu nedenle su tüketiminde eksilme veya vücuttan dışarı çıkan  suyun artması çok önemli bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Yetiştirdiğiniz kümes hayvanlarının yerlerini değiştirdiğinizde yada farklı bir alana taşıdığınızda suluklarına hemen ulaşılabilir olmalıdırlar.

Kanatlı Hayvanlar Su İçmek İçin Şu yolları Seçer

Direkt Olarak Su İçer veya yemin içerisindeki sudan faydalanırlar. Metabolik olarak kendi vücutlarındaki suyu kullanırlar Su diğer canlılar içinde olduğu gibi Tavuklar içinde oldukça ciddi besin kaynağıdır, Mineral içinde büyük bir kaynaktır. Normal şartlarda tavuklar yedikleri yemin iki katı su tüketirler ancak sıcak havalarda bu tüketim 3 hatta 4 katına ulaşabilmektedir.

Bu tüketimde azalma veya sağlıksız koşullar var ise hemen düzeltilmeli ve önlemler alınmalıdır aksi taktirde ciddi zararlara yol açabilir. Erken önlem hayat kurtarır zararınızı önler ve yaşam standartlarını yükseltmenize yardımcı olur.

Suyun beslenme görevinin dışında tavuk metabolizmasında çok önemli işlevleri vardır:

  • Gıdaların sindirilmesi: Tavuklar yemi yedikten hemen sonra sonra kursakta ıslatıp yumuşatmada, sindirim sisteminden geçişi esnasında, sindirilmesinde ve vücuda taşınmasında suyu kullanır,
  • Vücut ısısını ayarlamada: Akciğer ve hava keselerinden geçerek buharlaşma yolu ile vücut ısısını ayarlar,
  • Tavukların vücut ağırlığının %58’i (bir haftalık civcivlerin %85’i), yumurtanın %74’ü su olup ayrıca lenf ve kan sisteminde, vücutlarındaki atıkların atılmasında da önemli rol oynar.

Tüm ticari işletmelerde farklı farklı sulukları görmeniz mümkündür Üç tip suluk vardır Bunlar Basit tipteki suluklar yarı otomatik ve tam otomatik suluklardır. Suluklar şekil itibari ile de birbirleri içinde ayrılırlar Uzun oluk şeklindeki suluklar, Yuvarlak silindir şeklindeki suluklar, Çanak suluklar, Ucu vidalı borulu suluk veya nipel suluklar

Yeni doğduklarında ilk bir haftalık dönemde civcivler için çoğunlukla tava ve kavanoz tarzı suluklar kullanılmaktadır. Bu küçük ebattaki suluklar, civciv koruma çemberlerinin içerisinde ve ısıtıcıların etrafına yerleştirilirler. Suluklar tamamen cam, plastik ve metal yapıdadırlar. Bu sulukların her biri yaklaşık 3.8 litre su alırlar. Daha küçük ve daha büyük tipleri vardır. İlk haftalık dönemde bir büyük suluk yerine birkaç küçük suluğun daha iyi olduğu bilinmelidir.

Yemlikler de olduğu gibi suluklar da da hayvan sayısı hesaplanmalı belli düzende yerleştirilmeli ne az ne de çok konulmalı az konulduğu takdirde tavuklara yeterli gelmeyecek çok konulduğu takdirde kümeste fazla yer kaplayacaktır.

İlk 1-2 hafta içinde 100 civciv için 4-5 litrelik bir civciv suluğu hesaplanmalı. 2-6 haftalık olduklarında oluk suluklar da hayvan başına 1-1,5 cm suluk mesafesi olmalıdır. Bu dönemde 100 hayvan başına bir adet askılı otomatik suluk kullanılı. 6-10 haftalık yaşta hayvan başına oluklu suluklar için 2 cm, 10-20 haftalık yaşta da 2,5-3 cm suluk uzunluğu hesaplanır. Askılı yuvarlak otomatik suluklar kullanılıyorsa, 100 hayvan başına bir suluk yeterlidir.

Yumurta alım dönemlerinde uzun suluklar da hayvan başına 3 cm suluk alanı hesaplanmalıdır. Yuvarlak askılı çanak ve damlalıklı sulukların her biri için sırasıyla 20-25, 8-12 ve 8-10 adet piliç hesaplanabilir.

Tavuk Yetiştiriciliği Bilgi birikimi ve donanım isteyen bir sektördür. Firmamız bu alanda uzmanlaşmış olup Türkiye de bir çok ile hizmet vermektedir. Profesyonel dinamik bir ekip ile çalışmalarınızı güvenilir bir şekilde teslim ediyoruz. Anahtar teslim Kümes kurulumu Tavuk Satışı Yumurta Tavuğu gibi bir çok alanda hizmet almanız mümkündür.

Firmamıza Ulaşmak için aşağıdaki iletişim bilgilerimizi kullanmanız yeterli web sitemize göz atıp hizmetlerimiz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çağatay Group Tavukçuluk & Kümes Ekipmanları
İLETİŞİM MERKEZ:
Eğitim Mahallesi Ata Cad. No:1 Balçova-İzmir

Tel: 0 (530) 305 10 60

https://www.tavukal.net/

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın